Orální glukózový toleranční test (oGTT)–pokyny pro oddělení

 

Indikace:
Podle doporučení WHO lze oGTT doporučit jako doplňující diagnostickou zkoušku v případech, kdy se hodnota FPG v žilní plazmě nalačno pohybuje mezi 5,6 – 7,0 mmol/l. oGTT se doporučuje k potvrzení prediabetu a slouží k diagnóze gestačního diabetu.
K dosažení správnosti se požaduje lačnění před odběrem po dobu 8-14 hod, předchozí třídenní dieta se zvýšeným přísunem sacharidů v potravě v množství minimálně 150 g za den a neomezovaná fyzická aktivita ve stejném období. Je-li to možné, pacient vynechá ranní dávky léků. V průběhu testu pacient nejí
, nepije, nekouří a je v klidu.

Test se provádí v ranních hodinách-první odběr je proveden nejpozději v 8,00 hodin.

Vlastní provedení testu:

Pacientovi se odebere žilní krev nalačno do zkumavky (s obsahem NaF + Na2 EDTA), po odběru se krev ve zkumavce pomalým obracením důkladně promíchá. Odebraná krev se ihned doručí do laboratoře.

·         Po stanovení hodnoty glykémie nalačno vypije pacient během 5-10 minut glukózovou zátěž (75 g glukózy v 300 ml tekutiny – viz poznámka).

·         Další odběry krve následují za 60 a 120 minut po vypití roztoku glukózy za stejných odběrových podmínek. Odebraná krev se doručí do laboratoře.


Gestační diabetes je nutno vyloučit u všech těhotných ve 24. - 28. týdnu gravidity standardní zátěží podle WHO s výjimkou nerizikových skupin (viz poznámka).

 

U dětí se glukózová zátěž podává podle hmotnosti dítěte.

 

 

POZNÁMKA:

Ø  250 ml roztoku „GLUCOSUM SOLUTIO“ + 50 ml pitné vody (na celkový objem 300 ml).

Ø  Dávku vypije testovaná osoba během 10 minut.

 

 

 

Ø Odběr krve nalačno (NaF+ Na2 EDTA) - doručení do laboratoře

Ø Podání glukózové zátěže, včetně poučení pacienta (během testu je zakázáno přijímat jakékoli tekutiny a potraviny, nesmí kouřit a musí se vyvarovat fyzické zátěže. V případě nevolnosti, průjmu, zvracení – ihned hlásit sestře)

Ø Odběry krve po 60 a 120 minutách (vždy NaF+ Na2EDTA) – doručení do laboratoře.